​VIDEO INTERVIU Povestea românilor cu sânge albastru / Irina Bossy-Ghica: "Nu descendența nobiliară contează, ci meritrocrația! Bunica mea a mobilizat toată diplomația franceză, de la președintele Pompidou până la ministrul de finante Giscard, pentru a ne scoate din România comunistă!" (Partea I) - Hotnews Mobile
1 € 4,7537 1 USD 4,3082joi 17 oct 2019

​VIDEO INTERVIU Povestea românilor cu sânge albastru / Irina Bossy-Ghica: "Nu descendența nobiliară contează, ci meritrocrația! Bunica mea a mobilizat toată diplomația franceză, de la președintele Pompidou până la ministrul de finante Giscard, pentru a ne scoate din România comunistă!" (Partea I)

de Daniela Mihai, Ionut Baias Vineri, 9 noiembrie 2018, 18:51
- a A+
Imagine
Irina Bossy-Ghica, descendentă a mai multor familii domnitoare și boierești, are o viață de film. Discretă, dar conștientă de amprenta profundă pe care au lăsat-o bunicii și străbunicii ei asupra istoriei, Irina Bossy-Ghica a povestit într-un interviu emoționant, momente grele din viața familiei sale.

Când avea 18 ani, a fost nevoită să părăsească România. "Am avut senzația că asistam la propria înmormântare. Plecam spre o viață mai bună, părăsindu-i pe toți cei pe care îi iubeam". Ea a vorbit și despre efortul extraordinar făcut de bunica sa, care l-a convins pe ministrul francez de finanțe să se prezinte la București cu o listă, unde erau trecute numele a cinci români (membri ai familiei sale) care ar fi trebuit lăsați să plece la Paris. "Din cei cinci, autoritățile de la București au păstrat doar trei persoane: eu, tatăl meu și soția lui". Pe bunicul său, generalul Bossy nu l-a cunoscut niciodată. Acesta a fost nevoit să fugă ascuns într-un poloboc, pe Dunăre, în martie 1948. Era aghiotantul regelui și - dacă ar fi rămas în țară - nu ar fi avut decât un singur destin: închisoarea și, probabil, moartea."Să uit cine sunt, de unde am venit și cine erau cei care m-ai precedat ar fi un gest de trădare dublă: față de familia mea și față de România. (...) La un moment dat, mă uitam cu bunica mea la un meci de baschet la televizor si ea m-a întrebat cu cine tin. "Cu Franța", i-am răspuns . "Nu există așa ceva, tu trebuie să ții cu țara ta", mi-a spus. La fel și cu limbile străine. Bunica îmi zicea că mai întâi trebuie să învățăm limba română și pe urmă învățăm și alte limbi", a mai spus Irina Bossy-Ghica.
Irina Bossy Ghica este jurnalist, diplomat și reprezentant al Ministerului Culturii din Franța

A lucrat la BBC și Reuters, iar de peste 20 de ani lucrează in diplomația și administrația franceză, specializată fiind în afaceri europene.

Es
te urmaşa directă a scriitorului şi omului politic Ion Ghica (1816-1897), prim-ministru al României în trei rânduri şi preşedinte al Academiei Române, dar şi a prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), supranumit "Nababul", cel mai bogat român al epocii lui, şi el prim-ministru al României de două ori. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României în Germania lui Hitler. Bunicul ei, generalul Bossy, urmaş al unei vechi familii boiereşti, a fost aghiotant al Regelui Mihai. Unchiul ei, Raoul Bossy, diplomat de carieră, a fost ambasador al României n Germania lui Hitler.

Nota redactiei: Declarațiile Irinei Bossy-Ghica au fost facute in nume personal, si nu ca reprezentant al Ministerului Culturii din Franța


6290 de afisari


Bunica doamnei Ghica
VioricaUnderwood [utilizator], Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 8:13
+9/11
Romania are nevoie de diplomati influenti dar sunt prea putini care isi dau seama de aceasta realitate si care fac ceva. Avem o tara bogata dar saraca, mult prea saraca in reputatie si influenta. Nimeni nu face ceva ca sa iesim la suprafata.Nimeni nu evalueaza activitatile lor. Ne scufundam incet si bine. Suntem obligati sa detinem Presidentie UE ca toate statele UE dar ziarele europene bubuie de cat suntem de slabi si cat de slaba este influenta noastra la Bruxelles. Madame Ghica are mare dreptate... avem nevoie de diplomati precum Bunica Doamnei Ghica. Isi da seama guvernul si Melescanu de realitatea diplomatiei noastre?
Merci
dacianus [utilizator], Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, 19:08
+6/8
Dar viitorii nostri prim-ministri care sa faca istorie unde sunt?
inca 13 comentarii comenteaza
Cookie Settings