Epidemiologul Octavian Jurma: Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina Delta / Doar 6 secvențieri pe zi, o rușine pentru instituțiile statului - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,3840miercuri 26 ian 2022

Epidemiologul Octavian Jurma: Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina Delta / Doar 6 secvențieri pe zi, o rușine pentru instituțiile statului

de Alina Neagu Luni, 26 iulie 2021, 16:35
- a A+
Imagine
Tinerii pot confunda ușor cu o răceală infecția cu tulpina indiană a coronavirusului, Delta, și astfel vor participa la evenimente sociale și riscă să răspândească boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați, avertizează epidemiologul Octavian Jurma. Potrivit acestuia, 35% din cele 42 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămâna sunt cu tulpina indiană Delta. Octavian Jurma subliniază și că "6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică".Octavian Jurma / Foto: arhiva personală

Tulpina indiană a coronavirusului (Delta) infectează mai ușor adulții care au deja imunitate naturală sau vaccinală superficială, dar și tinerii nevaccinați din categoria 18-24 de ani, tabloul clinic fiind uțor diferit la tineri decât până acum, este avertismentul lui Octavian Jurma: "<Răcelile> de care se plâng tot mai mulți tineri pot fi de fapt infecții cu tulpina Delta, care la tineri evoluează cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Simptomele clasice persistă, dar pierderea mirosului nu mai este așa comună. Tinerii pot confunda ușor o raceală cu infecția cu Delta și astfel vor participa la evenimente sociale și răspândi boala, mai ales dacă nu sunt vaccinați. Vaccinarea este în continuare cea mai eficientă metodă de protecție și prevenție împotriva tuturor variantelor, inlclusiv tulpina indiană (Delta)."

"Numărul de cazuri confirmate cu varianta Delta (B1.617.2) a depășit săptămâna trecută pragul de 100 de cazuri și 4 decese. 35% din cele 42 de cazuri noi secvențiate în ultima săptămână sunt Delta. Merită doar să menționez că 6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică. Doar Timișoara poate secvenția de 4-5 ori mai mult cu un minim de finanțare", afirmă epidemiologul Octavian Jurma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Tulpina Delta (indiana) a fost confirmată oficial în Romania încă din luna aprilie 2021, "dar se află deja în circulație comunitară și în creștere exponențială de la începutul lunii iunie. Chiar dacă tulpina Alpha (britanică) este în continuare dominantă, se află în retragere accelerată și va fi depășită de Delta în următoarele 1-3 săptămâni", adaugă Octavian Jurma.

Octavian Jurma a postat pe pagina sa de Facebook și un grafic din care reiese că ponderea variantei Delta din totalul variantelor VOC (variante care produc îngrijorare) crește rapid. Astfel, numărul total de infectări cu tulpina Delta a ajuns sa fie de 4 ori mai mare decât tulpina Gamma (braziliană), deși Delta este în circulație de mai puțin timp:

*Săptămâna S26 are valori extrapolate pentru că nu a fost publicat raportul oficial, precizează OctavianJurma.


9613 afisariAm facut si covid..
Ciprian1979c [utilizator], Luni, 26 iulie 2021, 19:27
+21/31
- desi, nu mai sunt chiar tanar, am 40 de ani, nu a fost nici macar ca o raceala mai serioasa, a fost nas infundat vreo 2 zile si atat! M-am si vaccinat (pentru formalitati).... dar in ce calitate vorbeste nenea asta?! De absolvent de medicina (fara rezidentiat - nu a fost niciodata doctor), distribuitor de medicamente, biolog statistician (ce o mai fi si ala)...?! Sa nu mai vorbim de ipocrizie, cand cerea public in toamna-iarna sa intram in lockdown ca vine ''sfarsitul lumii' si ii facea reclama agentiei de turism a neveste-sii (pe aceeasi pagina de Facebook unde cerea lockdown) ca duce oameni in Zanzibar!!! In plin val 3!
Dl dr....
noi2013 [utilizator], Luni, 26 iulie 2021, 17:33
+19/31
Daca tinerii confunda o usoara raceala cu varianta delta, deci au manifestari, mai conteaza daca sunt vaccinati sau nu cand il imprastie?!
inca 15 comentarii comenteaza